Jag har funderat länge över det som tilltalar mig hos den Sibiriska Katten och vilka egenskaper jag tycker är speciellt intressanta och som jag vill ta tillvara i avelsarbetet. Det som tilltalar mig hos Sibben är att det inte är en katt som avlats fram för att vara söt, liten eller stor. Den har avlats fram genom mestadels naturligt urval av kraftfulla överlevande katter i Sibirien. Den har antagit ett utseende och ett sätt som fungerar för en katt som inte (bara) är en soffprydnad utan som både kan jaga och klara sig i kyla. 

Hälsa

Tiili och SinsiewDen Sibiriska Katten har god hälsa. Den ses som härdig, äter 'allt' och är tålig. Detta är viktigt att bevara. Vi testar våra katter för sjukdomar och undviker inavel för att se till att Sibben förblir en härdig ras.

 

Våra kattungar lär sig tidigt att äta både torrfoder, blötfoder och rått kött. Vi har sällan haft problem med magen på någon av dem.

 

 

Beteende

I skogenOfta beskrivs den Sibiriska Katten som hundlik. En Sibbe har inte hundens flockinstinkt och kan aldrig jämföras med en hund men den har några egenskaper som gör den olik flera andra kattraser. Sibben är otroligt social och vill vara med matte eller husse hela tiden. Trots det är den ofta inte påträngande eller skrikig. Den bara trivs i närheten. Sibiriska katter gillar att bli aktiverade och går bra i koppel, gillar ofta att apportera och kan lära sig diverse konster. Intigriteten har inte gått förlorad, så det är hela tiden på kattens villkor. 

Vi försöker att välja katter som är gosiga och trevliga i vår uppfödning. Sedan får de gärna ha en egen vilja men de måste vara sociala och nyfikna individer.

 

Utseende

TulaEn Sibirisk Katt ska se lite vild ut. Den ska inte ha runda ögon och sött ansikte utan man ska kunna ana det halvvilda ursprunget. Öronen och tassarna ska ha tofsar och skyddande hår. Pälsen ska inte vara för lång och den måste ha sträva täckhår. Här får man tänka på att en Sibirisk Katt ska kunna klara sig med ungefär samma pälsvård som en huskatt. En päls som lätt bildar tovor skulle inte fungera och är därför fel på en Sibbe. Däremot ska den ha tjock underull (i vinterpälsen). Katten ska kunna trivas ute i minusgrader. Benstommen ska vara relativt kraftig. En Sibbe ska väga mer än den ser ut att göra. Svansen ska vara härligt buskig för att klara kyla.

 

Egentligen tycker jag att Tiili och min förre hane Tamlin har de mest perfekta 

Tiili & Tamlin

pälsfärgerna för en Sibbe men efteratt ha sett Tula i snön (eller rättare sagt - inte sett henne) kan jag ursäkta hennes färg som snökamoflage. Annars måste jag erkänna att inköpet av Tula helt och hållet baserade sig på kärlek vid första ögonkastet.

 

Även Fargo fungerar bra mot torkat gräs i skogen eller mot en buske.

 

 

Varför uppfödning?

D-kullenVi köpte inte Sibirisk Katt för att starta uppfödning. Vi köpte Tiili för att vi ville ha en mysig sällskapskatt och vi ville ställa ut katten eftersom det nu var en raskatt. När det sedan gick bra för Tiili på utställningarna och vi pratade med andra uppfödare insåg vi att det vore synd att inte låta henne få en kull. Vi läste på, fick hjälp av uppfödare och avelsrådet och sedan föddes vår första kull och vi var fast. Det är ju otroligt spännande att försöka förena egenskaper och få fram den katten man önskar. Nu blickar vi framåt med försiktighet. Först och främst ska våra katter vara mysiga familjemedlemmar men vi ser också att med hjälp av fodervärdar (som väljs ut mycket noga) skulle vi kunna fortsätta vår uppfödning utan att fylla hemmet med katter.

Vårt mål är att kunna arbeta seriöst i liten skala. Det är svårare eftersom vi ofta måste åka långt för att para med rätt hane men det är ändå så vi vill arbeta. Våra kattungar ska växa upp i mysig hemmiljö och vi vill ha tid att göra dem till sociala och trevliga individer. Vi vill kunna följa upp vårt avelsarbete och se resultatet och då går det inte att ha mer än ett par kullar per år. 

 

Jag stödjer beslutet att göra Neva Masquerad till en syskonras till Sibben. Nevan är maskad (som en siames eller Birma) och jag har svårt att placera den färgen på tundran i Sibirien eller i en skogsglänta. Den är vacker men det är ingen Sibbe-färg. Tydligen har den Sibiriska Katten minskat i antal i Sibirien just för att många uppfödare har börjat med Neva i stället. Det vore synd om samma hände här i Sverige.

 

Länkar för den som vill läsa lite mer om Sibirisk Katt och dess ursprung:

The Russian Long-Haired Cat

THE SIBERIAN CAT - The history of love and public recognition.